de Nieuwe opdrachtgevers

les Nouveaux commanditaires

Kasper Bosmans maakt landschapskunst voor Zonhoven

De opdrachtgevers formuleerden hun verwachtingen aan de kunstenaar als volgt: een werk te creëren dat zowel ruimtelijk als inhoudelijk bijdraagt aan de beleving van het gebied De Wijers. Het kunstwerk geeft het landschap visueel mee vorm en refereert inhoudelijk aan de identiteit of de context van het gebied.

Deze context (historisch heidelandschap, ecologische waarde, bijzondere fauna en flora, waterinfiltratie) sprak de kunstenaar aan, evenals het idee dat het kunstwerk binnen een herinrichtingsplan van een ecologisch waardevol landschap ‘gelezen’ zal worden door een breed publiek.

Kasper Bosmans (Lommel, 1990) verdiept zich onder meer in folklore, heemkunde, geschiedenis en kunst. Hij heeft een belangstelling voor grensgebieden, ecologische verbindingszones en leefgemeenschappen. Dit narratief is sterk aanwezig in de tentoonstelling ‘Wolf Corridor’ (tot 30/1/22 in Museum De Pont in Tilburg), geïnspireerd op de zandstreek van de Kempen, zijn geboortestreek. Deze expo illustreert duidelijk de affiniteit van de kunstenaar met natuurverbindingen en zijn historisch-ecologische belangstelling die ook aanwezig is in de missie van het herstellen van het heidelandschap en de ontharding van de Kauwbosstraat waarbinnen dit project kadert.