de Nieuwe opdrachtgevers

les Nouveaux commanditaires

Emilio Lopez-Menchero – Flowers

Opdrachtgevers - Inwoners Merelbeke
Bemiddelaar - Luk Lambrecht
Merelbeke, Belgie, 06/2012

De opdrachtgeversgroep

De gemeente Merelbeke lanceerde een oproep voor haar inwoners om opdrachtgever te worden voor een kunstwerk voor de vernieuwde dorpskern van Merelbeke. Een twintigtal Merelbekenaren besloten om als opdrachtgevers mee te werken aan dit kunstproject.

De locatie

De plaats waar de permanente integratie wordt voorzien is een symbolische plaats, een centraal plein en verbindt zowel een kerk, een bibliotheek, het gemeentehuis, een monument voor de beide wereldoorlogen en een stopplaats van het openbaar vervoer op de drukke Steenweg in Merelbeke.

De opdrachtformulering

De ideeën van de projectontwikkelaar over de inrichting van het plein mét kunst vormden een goede basis die leidden naar een boeiende denk-oefening. De opdrachtgeversgroep wist al snel de pijnpunten te analyseren van deze site die halvelings gegijzeld blijft door de bepalende “messcherpe” aanwezigheid van de Steenweg. Ze kwamen snel tot een synthese van begrippen waaraan de “uitgekozen” kunstenaar diende te voldoen bij het ontwikkelen van een voorstel tot permanent geïntegreerd kunstwerk.
Het geluid als bron van ergernis, de ecologie, het “gehoor” willen hebben dat haast als een allegorie werd geformuleerd, de nadruk op poëzie, het belang van de echo van het verleden en dit allemaal samen met de ligging van Merelbeke tussen waterwegen waren de punten die op één of andere manier dienden te worden verwerkt tijdens de genese en de uitwerking van het kunstwerk.

Emilio Lopez-Menchero

De opdrachtgeversgroep koos uit de voorgestelde kunstenaars voor de Brusselse kunstenaar met Spaanse roots Emilio Lopez-Menchero. Emilio Lopez-Menchero werd in 1960 in Mol geboren en studeerde architectuur en kunst aan La Cambre in Brussel. Hij nam deel aan enkele grote tentoonstellingen zoals Over the Edges (2000, Gent) en TRACK (2012, Gent) en is te zien in zowel binnen- als buitenland. Hij is een genereuze kunstenaar die vanuit zijn Spaanse roots niet alleen moeiteloos in de huid kruipt van een toreador maar ook houdt van performatieve ensceneringen.

Het kunstwerk

Op basis van een intens plaatsbezoek en een grondige studie via boeken en informatie over de rijke socio-culturele en economische geschiedenis van Merelbeke geraakte de kunstenaar stilaan ondergedompeld en beroerd in het “wat” en “hoe” van de gemeente Merelbeke. Foto's van reuzen, worstelaars, wielrenners alsook beelden uit de grote oorlog en de waanzin erbij van het verliezen van het leven... zijn allemaal items die in zijn project-voorstelllen bleven haperen.

Op basis van de kernideeën van de opdrachtgeversgroep en de research over Merelbeke formuleerde hij een aantal “open'” voorstellen die heel mooi aansluiten bij de inhoudelijke verzuchtingen en ook realistisch blijven in de buurt van het scherpe voor handen zijnde budget.

Hij dacht eraan via elaboraties van (de al voorziene) vloerfonteinen de site te betrekken en onder te dompelen in een een feeëriek spel van water, licht, geluid en geschiedenis. De kunstenaar wil via het motief van de bloem in de vorm van pixelpatronen op de grond het plein gebruiken als en soort uitnodigend “perk” waarin de bloemen zich als omgekeerde tekens presenteren. De stengel kan gezien worden als de opspuitende waterstraal. Fonteinen als omgekeerde bloemen die samen een boeket vormen voor Merelbeke!
Het geluid van de fontein moet tegengif verschaffen aan het gebrom op de Steenweg.

De bloemen voegen een poetische dimensie toe aan het plein dat wordt omzoomd door gebouwen zoals de kerk, het gemeentehuis en de bibliotheek – belangrijke plaatsen waar een mens zingeving, wet, recht, kennis en cultuur. 

Inhuldiging

Op zaterdag 16 juni 2012 werd het nieuwe dorpsplein officieel ingehuldigd. Met de toepasselijke leuze 'Merelbeke fleurt op', werden alle Merelbekenaars uitgenodigd om deze opening bij te wonen. Het dorpsplein liep vol. De plaatselijke fanfare was uiteraard van de partij. De muzikanten waren versierd met bloemen, die Emilio Lopez-Menchero de week daarvoor met kinderen en ouderen uit Merelbeke had gemaakt. De stoet, bijgestaan door enkele oudstrijders, legden eerst bloemen neer bij het oorlogsmomument en zetten vervolgens hun tocht verder tot aan hun nieuwe kunstwerk 'Flowers'. De burgemeester en schepenen en de kunstenaar gaven daar een woordje uitleg, en een opdrachtgever las een gedicht voor over het kunstwerk. Toen werd het wachten van de talrijke aanwezigen beloond: er werd op de knop geduwd, en de bloemen begonnen te spuiten! Het vuurwerk sloot deze kleurrijke dag af en fleurde Merelbeke tot ver buiten de gemeentegrenzen op.