Céleste Boursier-Mougenot – Relais
Bemiddelaar - Thérèse Legierse
Park Hovingen Wevelgem, Vanackerestraat, Belgie, status werk oktober 2018: restauratie paviljoenen - maart 2019: installatie bijenpopulatie en kunstwerk - juni 2019: inhuldiging
De context
In Wevelgem is het gemeentehuis, een vroegtwintigste-eeuws gebouw, omgeven door een Engelse tuin. In de tuin staan twee kleine paviljoentjes die vroeger gebruikt werden door de parkbezoekers om te kaarten of thee te drinken.
Recent werd de bibliotheek bijgebouwd. Het park wordt momenteel door de bibliotheekgangers als een soort open leesplaats gebruikt. Als in een theater laten de lezers zich beroeren door hun omgeving en andere parkbezoekers.
De twee paviljoentjes in het park zijn aan restauratie toe. Bedoeling is om ze - tegelijk met de restauratie - een tweede leven te geven. Er werd een kunstenaar gezocht om dit project mee vorm te geven.
Céleste Boursier-Mougenot
De keuze van de opdrachtgeversgroep viel op de Franse kunstenaar Céleste Boursier-Mougenot. Hij laat zich in zijn werk vaak inspireren door een omgeving waarmee hij in dialoog treedt. Als componist en muzikant volgt hij het ritme van de natuur en het landelijk leven. Zijn muziek vormt hij vaak om tot beelden.
Het werk
De kunstenaar stelt voor om in het park van Wevelgem bewegingen in de natuur om te vormen tot licht en mist.
In het eerste paviljoen zal een kolonie honingbijen huisvesten. In dit paviljoen wordt uv-werend glas in de ramen geplaatst. Zo kunnen de dieren geen licht ervaren in het paviljoen. Een gevoelig systeem binnenin het nest, transponeert de beweging van de kolonie naar het tweede paviljoen, waar ze via een licht- en mistinstallatie zichtbaar worden gemaakt.
Op 12 april 2019 werden de bijen in het paviljoen geïnstalleerd. Ze bouwen hun nest rond een door de kunstenaar ontworpen fuik, die in een vitrinekast hangt. Van zodra de bijen hun nest beginnen bouwen rond de fuik wordt de vitrinekast verwijderd. Wandelaars kunnen langs een passerelle de activiteit van de bijen waarnemen. WTV maakte deze reportage.
Op zaterdag 15 juni 2019 werd het werk boven de doopvont gehouden, onder grote belanstelling van de Wevelgemnaren. En kreeg meteen ook zijn naam: Relais.
Relais betekent: estafette, aflossing. De bijen leggen als het ware een estafettewedstrijd af, afwisselend van de bloemen naar de bijenkorf. Relais betekent ook verbinding en verwijst zo op de verbinding tussen de paviljoenen. De kunstenaar voegt er nog een derde laag aan toe: "ik geef nu de stok door aan de gemeente Wevelgem. En ik weet dat het werk daar in uitstekende handen is".
Lees hier persartikels van Het Laatste Nieuws en Knack.