de Nieuwe opdrachtgevers

les Nouveaux commanditaires

Michael Beutler – Brick Canyon (werktitel)

Opdrachtgevers - De vereniging Arpia: Christel Stalpaert, Chris De Smedt, Ellen De Waele & Eugeen Liebaut
Bemiddelaar - Thérèse Legierse
Herzele, Belgie

Aanleiding 

Herzele is een landelijke gemeente en is dankzij haar landschap een prettige uitzondering in het hart van het industriële Vlaanderen. Nakende leemontginningen dreigen het landschap aanzienlijk te veranderen. De opdrachtgeversgroep Arpia wil deze veranderingen bevragen. En wil een kunstenaar uitnodigen die via zijn werk de veranderingen becommentariëert. Het tijdelijke karakter van het werk was een belangrijke voorwaarde bij de keuze van een kunstenaar.   

Michael Beutler

De Duitse kunstenaar Michael Beutler werd voorgesteld aan de opdrachtgeversgroep en gaf het project meteen een nieuw élan. In zijn werk en zijn exposities neemt hij vaak het proces, de tijdelijkheid en het ambacht als uitgangspunt. Dit waren stuk voor stuk belangrijke elementen in de opdrachtbeschrijving. Met zijn voorstel becommentarieert Beutler niet alleen de ingrepen in het landschap maar ook de sociale en economische consequenties van het ontginnen en verkopen van grondstoffen.

Michael Beutler heeft zijn tijd genomen om zich grondig te documenteren. Hij sprak met de exploitanten van de ontginning, geologen, vertegenwoordigers van Natuurpunt en van de transportmaatschappij. Zo geraakte hij ervan overtuigd dat voor deze plek een permanent project interessante mogelijkheden zou bieden.

Het kunstwerk

Hij presenteerde aan de opdrachtgevers een artistiek werk dat tijdens de exploitatie van de leemgroeve zal gecreeërd worden en uitmondt in een duurzaam werk dat de herinnering aan de exploitatie van de groeve levend houdt. Het monumentale werk laat zich perfect in het landschap integreren en stoort op geen enkele manier het vergezicht.

Milieuactivisten die in eerste instantie gekant waren tegen de exploitatie, zijn tevreden met de doorgang die het kunstwerk creeërt en die het ene beschermde natuurgebied met het andere verbindt.

In zijn ontwerp stelde Beutler voor om een canyon over een lengte van 300 meter langs de exploitatiezone uit te graven. Deze zone zal na de werken opnieuw ingeschaald worden als een landbouwzone. Alleen het kunstwerk houdt de herinnering aan de groeve levend.   

Om instorting van de canyon te voorkomen zal die bekleed worden met bakstenen, handgemaakt en gebakken in het materiaal dat op dezelfde plek werd ontgonnen. De kleine bakstenen zijn erg geschikt voor de canyon die de kunstenaar in een golvende beweging getekend heeft.

Beutler geeft aan de aarde terug wat de aarde gegeven heeft.  

Michael Beutler

Michael Beutler is geboren in 1976 in Oldenburg Duitsland. Hij is afgestudeerd aan de Städelschule van Frankfurt en de Glasgow School of Art. De kunstenaar realiseert imposante werken die in dialoog staan met hun omgeving dankzij hun ruwe, vaak onafgewerkte vormen en hun eenvoudige materialen. Door de architecturale dimensie van zijn werk bevraagt hij onze perceptie van de plek en de context waarbinnen hij zijn projecten plaatst.  

Het werk van Michael Beutler werd al gepresenteerd in Portikus (Frankfurt 2007) en het museum Folkwang in Essen. In 2005 nam hij deel aan de internationale kunstbiennales (Berlijn en Moskou). Hij heeft geëxposeerd in Secession (Wenen 2002) en kreeg een tentoonstelling gewijd aan zijn eigen werk in de Bonniers Kunsthall Museum (Stockholm 2008). In 2002 nam hij deel aan de groepsexpositie La vie des Formes in de Slachthuizen van Toulouse. Verder nam hij deel aan talrijke kunstevenementen (Frieze in London, Art Basel 2009…).

Naar aanleiding van dit werk hebben de Nieuwe Opdrachtgevers samen met de Kunstcel van de Vlaamse Gemeenschap een inspiratiedag "Kunst en het veranderende landschap" georganiseerd op 8 november in de Beursschouwburg in Brussel. Meer informatie hier.