de Nieuwe opdrachtgevers

les Nouveaux commanditaires

Mario Airó – The ever blossoming garden

Opdrachtgevers - Eddy & Martine Van Uytsel, Herman Degelin, Caroline Knops, Natalie Van Gorp, Elke Patteet, Karo Melis, Kristof Buekers, Isabel Willems & Jan Laurys
Bemiddelaar - Luk Lambrecht
Partners - provincie Vlaams-Brabant, Fondation de France & Koning Boudewijnstichting
Zichemsepoort, Diest, België, 2017

DE OPDRACHT 

Na 5 jaren op een rij een stille mars te hebben gelopen ter nagedachtenis van de in 2007 vermoorde Annick Van Uytsel voelden haar ouders en vrienden de behoefte aan een duurzamere manier van herdenken. Na het idee van een straatnaam te hebben overwogen, vatten ze samen met de Nieuwe Opdrachtgevers een onderzoek aan: wat zijn de mogelijkheden van kunst voor een herdenking?

MARIO AIRO

In mei 2015 kreeg Mario Airó (°1961, Italië) de opdracht de stilte een plaats en een vorm te geven. Hiermee vraagt de opdrachtgeversgroep in alle bescheidenheid aandacht voor het geweld ver weg en dichtbij.

Airó weet de gevoeligheden van de opdracht te transfereren in een werk dat er staat als een fragiel teken tegen de wand van een ‘machtige’ citadel; een broos kunstwerk dat permanent verandert en - op het ritme van dag en nacht - doet nadenken en stilstaan.

HET WERK - THE EVER BLOSSOMING GARDEN

Het idee kreeg vorm in een altijd bloeiende tuin met wilde bloemen, waarin water stroomt. 's Nachts worden de bloemen zachtjes belicht.

Met het kunstwerk overstijgt Airó de zeer persoonlijke en pijnlijke gebeurtenis van de moord op Annick Van Uytsel. Hij creeërt een plek van rust en ontmoeting.

Op 3 juli 2018 bezochten we met een groep lokale beleidsmensen het werk van Mario Airó.