de Nieuwe opdrachtgevers

les Nouveaux commanditaires

Sarah van Sonsbeeck – Een tweede maan voor Vlimmeren

Opdrachtgevers - Inwoners van deelgemeente Vlimmeren
Bemiddelaar - Thérèse Legierse
Beerse, 2013

Vlimmeren is een kleine Antwerpse gemeente vlakbij Beerse, waarvan het ook een deelgemeente is. De opdrachtgevers, een groep enthusiaste Vlimmerenaren van verschillende leeftijden, benadrukken dat Vlimmeren niet Beerse is. Identiteit is voor de Vlimmerenaren een belangrijk begrip, niet in het minst omdat de gemeente een sterke onderlinge samenhorigheid kent. 

De Sint-Quirinuskerk markeert met zijn harmonische architectuur het middelpunt van Vlimmeren. De kerk is, en dat is toch uitzonderlijk, eigendom van de gemeente. De toren van Sint Quirinus is van ver af zichtbaar; dichtbij zorgt ze voor een heel aparte beleving doordat voetgangers onder de toren door kunnen lopen.

De opdrachtgevers wezen dan ook als eerste naar deze plaats voor een kunstwerk.

'Vlimmeren is niet Beerse' stelden de opdrachtgevers stellig, en dat wilden ze met een kunstwerk benadrukken.
Het kunstwerk diende dan ook juist het verschil te maken met Beerse, waarvan Vlimmeren een deelgemeente is, maar ook met de omliggende gemeenten. De donkere doorgang onder de toren en het uitstralen de kerk als middelpunt vormde de uitgangspunten voor de opdracht aan een kunstenaar.


Sarah van Sonsbeeck is een jonge kunstenaar met een grote interesse voor efemere elementen, zoals licht en geluid, in onze dagelijkse leefomgeving. Sarah is ook architecte; en de kunstenaar en opdrachtgevers vonden elkaar in de waardering voor de eenvoudige maar harmonieuze architectuur van de Sint Quirinuskerk. Dat de kunstenaar daar, op haar manier, een kunstwerk zou maken dat op subtiele wijze de werkelijkheid in Vlimmeren zou veranderen, daar waren ze van overtuigd.  In eerder werk van Sarah was immers te zien hoe zij, uitgaande van persoonlijke belevingen en herkenbare problemen, met licht en geluid kleine verschuivingen in de perceptie van de dagelijke omgeving kan bewerkstelligen die, hoe efemeer ook, een wereld van verschil maken.De architectonische eigenschappen van de Sint Quirinuskerk, de wensen van de opdrachtgevers, en de kwaliteiten van de kunstenaar sloten naadloos op elkaar aan.

Een volle maan achter een kerktoren, dat beeld zou je elke avond wel willen zien. Dat kan in Vlimmeren! 

Sarah van Sonsbeeck gaf Vlimmeren een beeld dat de gemeente onderscheidt van Beerse en de buren. Van materiaal dat overdag zich oplaadt met het licht van de zon, bevestigde ze een maan aan de kerktoren die 's nachts zijn licht over Vlimmeren laat schijnen.

Gedurende het werkjaar met de opdrachtgevers viel Sarah Van Sonsbeeck tweemaal in de prijzen: de publieksprijs Beeldende Kunst van de Nederlandse Volkskrant en de Theodora Niemeijer Prijs. De VPRO besloot Sarah Van Sonsbeeck te interviewen in het programma 'de Avonden'. Samen reisden ze naar Vlimmeren, waar Sarah haar project met de Vlimmerse opdrachtgevers kon toelichtten.

Klik hier om het radiofragment te beluisteren